Güney dergisi, kapağına taşıdığı ‘Halkların dilleri’ dosyasıyla Türkiye'de yaşayan diğer halkları ve dillerini ele alıyor. 'Merhaba' yazısında konuya ilişkin şunlar belirtiliyor: "Çok uluslu, çok kültürlü bir ülkede yaşıyoruz. Coğrafyamızda yüzlerce ayrı dil konuşuluyor. Ne yazık ki bu dillerin önemli bir bölümü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Çok sayıda insanın konuştuğu birçok dil ise eğitimi, edebiyatı, yazılı basını vb. olmadığı için gelişemiyor, kendini değişen koşullara göre yeniden yaratamıyor. Dil canlı bir varlıktır. Bu canlılığını koruyabilmesi için eğitim, edebiyat, görsel ve yazılı basını olması son derece önemlidir. Ama hepimiz biliyoruz ki bırakalım farklı ulus ve milliyetlerin dillerinin yaşayabilmesini, insanlar bile bu topraklarda yaşamakta zorluk çekiyor. Ulus ve milliyetler sadece kimliklerinden, dillerinden ve kültürlerinden dolayı baskı görüyorlar. Tüm değişimlere rağmen ötekileştirme sürüyor. Kürtler, Araplar, Ermeniler, Lazlar, Çerkesler, Sinti-Romanlar ve diğer milliyetler. Tüm bu ulus ve milliyetler için bu topraklar hep acının ve baskının adı oldu. Kimi sürüldü, kimi katledildi, kimi haraca bağlandı. Ama hepsinin ortak kaderi sistemli bir asimilasyon ve Türkleştirme (ve yanında Sünnileştirme) oldu. Direnenler daha şiddetli baskılara uğradılar. Bunun bilincinde olan Güney Dergisi bu konuda bir farkındalık yaratmak ve Türkçe yanında değişik dillerin yaşamakta olduğunu anımsatmak için Halkların Dilleri bölümünü açtı. Değişik dillerde yazılar, tanıtımlar vb. yayınlayacağız."
Dergi yöneticileri, bu konuya gelecek sayılarda da yer vermeye devam edeceklerini belirtiyor. Güney’in 59. bayısında Derya Gümüş’ün, Steve Jobs’la ilgili ‘Jobs’un ardından’ yazısı, Fatma Akyürek’in İranlı ünlü kemancı Farid Farjad ile ilgili kaleme aldığı ‘Bir keman Virtüözüne Mektup’ adlı yazısı, Adil Okay’ın ‘Bu yıl insanlık için ne yaptınız’ adlı deneme yazıları ilgiyle okunacaklardan.Siyasi eleştirel yazılar, öykülerin de yer aldığı 59. sayının ‘Halkların Dilleri' bölümü, Ermeni ve Kürt halklarına ayrılmış. Botan Berdan’ın ‘Kürt dili ve edebiyatı’ adlı araştırma-yorum yazısı ile Ermeni yazar Pakrat Estukyan'ın yine Ermeni edebiyatının önemli araştırma ve biyografi yazarı Toros Azadiyan hakkındaki yazısı bu köşede ilgiyle okunabilir.
15. bölümü ile dergide büyük bir beğeni ile izlenen din üzerine eleştirel yaklaşımların ele alındığı ‘Dinini ve kitabını iyi tanı’ dizisinin yanısıra derginin her sayısının değişmez köşelerinden olan Anuş Pazarcıyan’ın ‘Sinema Notları’ ve vizyona giren filmlerin kritiğinin yapıldığı yazıları da bulabilirsiniz...
kaynak;buradan:yeni özgür politika
kaynak;buradan:yeni özgür politika