Sayfalar

İz- Rêç / Kaç dolanışta ulaşır sarmaşık, çiçek açacağı yere…

Babaanne Şeristan ağır hastalığa yakalanır. Son isteği doğduğu yere gömülmektir. Yıllar önce boşaltılmış köye geri dönme fikri Mirza’yı korkutur. Şeristan’a karşı duyduğu saygıdan dolayı son isteğini kabul eder. Hevi, başından beri bu isteğe karşı çıkar. Ona göre, gidip oranın toprağına gömülmenin anlamı yoktur. Mirza, inatlaşıp diretir. Mirza, Şeristan ve Hevi trenle yolculuğa başlarlar.
Şeristan yolculuk esnasında ailesinden bile sakladığı büyük sırrını açıklar. Ermeni olduğunu, bunun ikinci evliliği olduğunu, ilk eşinin de Ermeni olduğunu dile getirir. Babalarının yanına değil de Ermeni mezarlığında dut ağacının altında ki ilk eşinin yanına gömülmek istediğini söyler.
Diyarbakır istasyonuna varmadan Şeristan hayatını kaybeder. Diyarbakır’da trenden inerler. Bu sefer minibüs yolculuğu başlar. Batman’ a giderler. Oradan temin ettikleri kamyonetle köye doğru yolculuğa çıkarlar. Yıkılmış terk edilmiş köyler arasında yol alırlar. Korucular yollarını keser, oradan yakındaki bir köye geçerler. Geceyarısı tabutu katırın sırtına bindirerek yola çıkarlar. Dağda bir sürü sorunla karşılaşırlar. Tabutu taşıdıkları katır yorgun düşer. Katırı bırakıp tabutu arkalarında çekerler. Müslüman ve Ermeni mezarlarının yan yana olduğu yolda dururlar. Mirza ve Hevi Şeristan’ı Ermeni mezarlığına Arto’nun yanına gömerler. Sonra, yıllar önce boşaltıldığı için terk ettikleri köylerine girerler.


Yavuz Ekinci'nin "İncir" adlı öyküsünden yola çıkılarak Tayfur Aydın tarafından senaryolaştırılan filmde topraklarından koparılmış insanların acıları ve yaşadıkları bir Ana'nın sırları üstünden anlatılıyor. Başrollerinde Necmettin Çobanoğlu, Bilal Bulut, Melahat Bayram yer alırken, onlara filmde Serdar Orçin, Ozan Diyar ve Tarçın Çelebi eşlik ediyor.  Çekimleri İstanbul, Diyarbakır ve Batman'da zorlu koşullarda, 4 haftada gerçekleştirilen filmin yapımcılığını Devrim Arabaları, Kavşak, Eylül ve Nar gibi filmlerin yapımcısı Türker Korkmaz (ARTİ FİLM) üstleniyor. Emre Konuk'un görüntü yönetmenliğini yaptığı filmin kurgusu Selim Demirdelen'e, müzikleri ise Mustafa Biber'e ait.