Sayfalar

Dersim Hayat: Bir Dokun Bin Ah İşit

Dersim Hayat Gazetesinin 5.sayısı çıktı. Aylık olarak yayın yapan gazetenin manşeti " Dersim: Bir Dokun Bin Ah İşit". Bu sayıda Dersim'de yapılan röportajlara yer verilmiş..
Dergiden kısaca:
''Ciğerim Dersim için neden dört dağ arasında denmiştir biliyor musun?'' Neden ? ''Çünkü girişi olupta çıkışı olmayan bir kenttir. Bu kapıdan içeri girenin derdi de neşeside burada derinleşir Dersim de neler yaşanıyor, üzerine ilçeleri ve ilin mahallerini dolaştık. Dersim Dört Dağ İçinde Dersimli nin de Dersimli olmayanında en önce söylediği oldu. Dağ gibi derinleşen duyguları, ırmak gibi duran, çoşan, heyecanlanan, hüzünlenen cümleler izledi. İnsan yaşadığı yere benzer sözü bir kere daha ne çok haklı çıktı..
Kamiller ne anlatalım deyip sustular en derinden onlar konuştu aslında..
....Dersim kapılarını küresel sermayeye kapatamaz uyarsında bulunmuştu Dersim Sempozyumu nda Baskın Oran. Dersim in dört dağının kapsından giren baraj şirketleri, siyanürlü altın ayrıştırma ocaklarının ekonomik gücü ve canımız, hayat arkadaşımız olan doğamızın bizden parça parça koparılışını her sayımızda aktarıyoruz. Bu sayımızda bu şirketlerden biri olan TURKCELL in kutsal değerlerimizi hiçe sayan yönelimini Arif Bilgin in “Tume Xızır a Baz İstasyonu” değerlendirmesi ile sizlerle paylaştık. Katliamara, sürgünlere, yoksaymalara maruz kalan Alevilerin yaşamları boyu süre getirdikleri öğretilerini işleyen Alevilik ve İnsan başlıklı makaleyi Turabi Saltık imzası ile yayınladık. Zazaca( Kırmançki) sayfalarımızda Ovacık ilçemizin köy adlarını Xıdır Eren yazdı, yanı başında dilimizden bir şiir eşlik etti. Mesut Keskin in hazrladığı Zazaca ( Kırmançki)dil derslerine bu sayımızda da devam ettik.
Araştırma Görevlisi Ercan Geçgin'in “Dersim in Toplumsal Kalkınmasına Yönelik Olanaklar ve Engeller” başlıklı makalesini ilginize sunduk. Tarihçi Annika Törne nin “Bu Bilgi Bütün Dünyaya Nasihat Olabilir” başlıklı Dersim ültürünün bugün anlaşılmayı hakeden derin bilgisinin dünyaya anlatımı için hatırlatıcı yazısının bizi bir çok şeyi sorgulamaya götüreceğini düşünüyoruz. Dersim'de ekonomik kalkınma için yapılan çalışmalardan Dersim A.Ş. nin yönetim kurulu başkanı ile röportajımızı ilginize aktarıyoruz. Dersim A.Ş. nin kurduğu mandıranın en yakın destekçisi Tatuşağı Kooparatifi nin üretime hazır hale gelişini selamladık. İlimizin Valisi Sayın Mustafa Taşkesen ile Valiliğin çalışmaları ve kendisinin Dersim e yönelik duyguları hakında konuştuk. Haydar Oğur un Kırmançça müziğin önemli isimlerinden Yılmaz Çelik in doğasını dilini anlatan sürükleyici anlatımını aktardık. Teslim Sarıgül yöremizde yetişen şifalı bitkilerden Thırskı üzerine yazdı, bitkilerimizi daha iyi tanımaya olanak sunan bu çalışma sayfalarımızda yerini aldı yine.
..
Dersim bunca dert, bunca neşe ile hayata ders olmaya devam ediyor hayattan dersini alarak. Kuşku yok ki dersimizi ve Dersim'imizi çalışmaya devam edeceğiz. İlginiz ve desteğiniz gücümüz olmaya devam edecektir.  Dersim Hayat'a abone olmanız en büyük dayanağımızdır..