Sayfalar

Sadettin Saran'a cevap;MUNZUR ÖZGÜRDÜR ÖZGÜR AKACAK!

''Deste xo Munzure mara bıonce''

Saran Holding Yönetim Kurulu Sadettin SARAN ın 17 Ocak 2011 tarihli Cumhurriyet Gazetesinde “Saran güneş nöbetinde” başlığıyla çıkan ve Dersim’de yaptırmayı düşündüğü SÖZDE Pülümür Barajı ve HES projesine ilişkin röportajına cevapdır..
(Öncelikli olarak Sadettin Saran hakkında kimi internet sitelerinde dolaşan Saran ailesi Dersim göçmeni konusuna biraz değinelim. Bu sitelerde verilen bilgilere göre Saran ailesi dersim göçmenidir. Dersim’den Kırıkkale’ye göç eden Saran ailesi daha sonra Amerika’ya taşınırlar. )
Sadettin SARAN Dersimde yapmayı düşündüğü sözde Pülümür Barajı projesi ile ilgili olarak “Tunceli’de geçenlerde HES’lere karşı büyük bir protesto oldu. Bir grup buraya holding binamızın önüne de geldi. Bazı sıkıntılar var.” demektedir. Sadettin bey şunu iyi bilmelidir ki ata topraklarımızı elimizden alacak, bizlerin hayatını zehredecek, kutsal mekanlarımızı ve mezarlarımızı sulara gömecek, yaşam alanlarımızı yok edecek ve Dersim coğrafyası ve insanı için bir yıkım anlamına gelecek bu sözde projeler karşısında Dersim insanı sizleri daha çok sıkıntıya sokacaktır. Bunun şimdiden bilinmesinde fayda vardır.
Sadettin Saran “Bu protestolar tabii ki bize geri adım attırmayacak” demektedir. Burada asıl hedefin kendisinin olmadığını bilmesinde fayda vardır. Burada asıl hedef ilimiz coğrafyasını barajlarla heslerle boğmak isteyen yüz yılı aşkın bir zihniyetin sahipleridir. Asıl hedef sadece seni vazgeçirtmek değil, bu baraj projelerinin iptal edilmesini sağlamaktır. 8 Ocak’ta on bini aşkın Dersim’li sözde baraja karşı yürüdü. Geri adım atmayacağım diyen Sadettin Bey Dersimlilerin sözde baraja karşı attığı kararlı adımları iyi duysa gerek.
Sadettin Saran “Tunceli’de şantiyede 350 kişi çalışacak. Biraz da bu boyutunu düşünmek lazım. Tunceli değil de gider başka yerlere de yapardım.” demektedir. Sadettin SARAN kimi kandıracağını sanıyor. 350 kişiyi istihdam etmekle mi kandıracaksın Dersim halkını. Biraz da bu boyutunu düşünelim diyor birde. Pülümür vadisi her yıl yüz bini aşkın vatandaşa ev sahipliği yapmakta ve bu sayede Dersimde binlerce esnafımız ailelerinin geçimlerini sağlamaktadırlar. Her yıl memleketlerine tatile gelen vatandaşlarımızın bıraktığı ekonomik fayda ise en az 200 milyon lira. 350 kişiyi istihdam edeceğim dediğin sözde baraj projen binlerce insanımızı kuru ekmeğe muhtaç edecektir. Sen Dersimlileri incik-boncuğa kandırabileceğini sandığının zavallılar olarak gördün galiba. Neymiş gider başka yerde yapardım barajları diyor. Git nereye yaparsan yap. Seni tutan yok zaten. Ama Dersime yapamayacağını hatırlatmamızda fayda var sanırız.
Sadettin Saran “Birkaç ay içinde HES inşaatlarına başlamayı planlıyoruz. Ancak bundan sonra HES’e ağırlık vermek istemiyoruz. Biz asıl Güneş’i bekliyoruz” demektedir. Birkaç ay, birkaç ay daha… ya sonra. Dersim halkı eli-kolu bağlı bekleyecek, mahallelerini, köylerini terk edecek, servet olan topraklarını 2 kuruşa sana devredecek, binlerce insanımızın naaşlarının yattığı mezarlıkların sulara gömülmesine göz yumacak, en önemlisi Dersim Alevi inancının en önemli değeri olan ziyaretlerini senin o sözde pis barajının altında bırakacak... öyle mi? Güzelim coğrafyamızı sözde HES’inle cehenneme çevirdikten sonra yüzünü Güneş enerjisine çevireceğini söylüyorsun. Hangi yüzle GÜNEŞ’e bakacaksınız merak ediyoruz…
Su, toprak, ateş ve GÜNEŞ kutsaldır bizde..Atalarımız bizlere suya, toprağa ve üzerinde yaşayan tüm canlılara saygı göstermeyi ve ibadet ederken yüzümüzü hep GÜNEŞ’e çevirmeyi öğretti. Yüzü güneşe dönük Dersim insanını bekleyen zor günler olacak elbet. Ama ısrarla topraklarımıza baraj yapmak isteyenler bilsinler ki onları da oldukça zor günler bekliyor olacaktır.
Güzel coğrafyamızı yok ettikten sonra yüzünü GÜNEŞ’e çevirenlere lanet olsun...