Sayfalar

'Şahmaran' ve 'Hrant'a ağıt' Metin-Kemal Kahraman

Yerelden evrensele notalarıyla yumuşak ve vurgulu bir anlatımın sahibi olana Metin ve Kemal Kahraman kardeşlerin son albümü Eylül ayında dinleyicileri ile buluşacak.Mezopotamya mitolojisinde önemli bir yeri olan 'Şahmaran' masalının farklı dillerde anlatımlarının esin kaynağı olduğu albümde, yine etnik ve modern tınılar birlikte harmanlanıyor. Eylül ayında Metin Kahraman tarafından dinleyiciye sunulacak bir diğer çalışma ise Ermeni Müzik Korosu Sayatnoma birlikte hazırlanan, "Hrant Dink'e ağıt" olacak.
Muhalif müzikle başladıkları yolculuklarını Alevi-Kürt müziği üzerine deneysel çalışmalarla sürdüren Metin ve Kemal Kahraman kardeşler yeni bir tarzın öncüsü oldu. Gitar ile bağlama ikileminden yerelin derinliği ve evrenselin sonsuzluğunu kendine rehber edinen Metin-Kemal Kahraman, 'Deniz koydum adını', 'Renklerde yaşamak', 'Ferfecir', 'Yaşlılar Dersim türküleri söylüyor', 'Meyman', 'Sürela' ve 'Çevere Hazuru'dan sonra yeni bir albüme hazırlanıyor. Kahraman kardeşlerin Eylül ayında çıkacak olan albümün ismi Mezopotamya mitolojisinde önemli bir yeri olan yılan-kadın 'Şahmaran' olarak belirlendi. Oldukça güçlü bir müzikal altyapısı ile hazırlanan albüme, Türkiye'nin önde gelen müzisyenlerinden Erkan Oğur ve Okay Temiz'de destek sunuyor. Albümün çıkacağı tarihlerde bir başka çalışma ise Ermeni aydın Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in anısına bir ağıt. Ermeni Müzik Korosu Sayatnoma ile birlikte hazırlanan 'Hrant'a ağıt' single olarak aynı tarihlerde dinleyiciye sunulacak..


Şahmaran'ın hikayesini anlatan Metin Karhaman, "Şahmaran'ı herkes biliyor ama hikayesini çok iyi bilmiyorlar. Ya da bu konuda araştırması olan yazarlar genelde bu masalın kendi öykülerinin içinde belli bölümlerini kullanmışlar. O yüzden masalın bütünselliği hakkında kimsenin fikri yok. Şahmaran çalışması aynı zamanda söylediğim gibi direk Tarsus Hatay'da Türkçe versiyonlarını toparlamaya çalıştık. Mardin, Diyarbakır ve Hakkari'de Kurmanci versiyonlarını toplamaya çalıştık. Dersim'de de Zazaca versiyonlarını toplamaya çalıştık" dedi. Araştırmaların sadece albüme sığdırılamayacak ölçüde tarihsel bir araştırma olduğunu belirten Kahraman, "Eylül'de albüm çıkacak ama daha sonraki aylarda bu Zazaca, Kurmanci ve Türkçe sözlü tarih çalışmalarını bir kitap haline getireceğiz" müjdesini verdi. Albümde Hrant Dink için yazdıkları ağıdı Sayatnoma korosuyla birlikte söyleyeceklerini aktaran Kahraman, ağıtın koro ile birlikte hazırlandığını, albüme Türkçe ve Ermenice söz yazıldığını aktardı. Kahraman ağıt için koroya Erkan Uğur'un, Okay Temiz'in, Ertan Tekin gibi önemli sanatçılarında katkısı olduğunu söyledi. Kahraman ağıt ile ilgili şunları söyledi: "Bu da bir single gibi tek şarkı olarak yayınlanacak. Anadolu Plak tarafından düzenlenecek ve Hrant Dink Vakfı yararına yaptık. Aslında bunu bir gelir olsunda oraya bırakalımdan ziyade Hrant'ın gelecek kuşaklara anlatılması gerektiğine inandığımız için böyle ayrı bir çalışmamız daha var."
'Açılımın en önemli örneği Gole Çeto'
Müzik, araştırma ve aktivistliği birlikte yürüten Metin Kahraman'ın güncel konulara cevabı ise Tunceli'de baraj suları altında kalan ve bölge halkı açısından kutsal olan "Gole Çeto" üzerinde verdi. Kahraman, "Gota Çetu'ya devletin verdiği cevap ortada. Orada bir türbe olmadığı için 'ziyaret statüsünde değil' diyor. Bunu hangi görüşe göre söylüyor Türk-islam sentezi, böyle bir bakışla söylüyor. Özellikle, Türkiye'de sağ kesimin bunları tartışıyor olması önemlidir. Çünkü ancak böyle değişmesi gereken kesimler onlardır. Aksine Anadolu'da bunun gibi devletlere baktığımız zaman büyük devletler olmalarının sırrı çoklukta birliği görmeleridir. 'Kırkımız bir birimiz kırk' diye yek can vücut bence bu Hititler'de de vardır, Sümerliler'de de vardır, Osmanlı'da da vardır. Bu coğrafyada teklik tek bir kültür anlayışı iflas eder. En nihayetinde iflas etmek zorundadır. O kadar çok belirleyici bir memlekettir burası. Her ne kadar kendi dilimiz Zazaca olduğu için Dersim üzerine ağırlık versek çalışma yapsak da, Toroslar'daki tahtacılarda Hatay'daki Araplar'da Mardin'deki topluluklarda hepsi bizim ilgi alanımızdadır" dedi.
'Hoşgörü kültürlerin içinde mevcut'
Son günlerde yükselen şiddeti sanatçı bakışıyla yorumlayan Kahraman, Şahmaran masalını, "Bakın bütün dillerde nasıl birbirini tamamlıyorlar" diye anlatmak için seçtiklerini söyledi. Kahraman, savaş ve barış ikilemine ilişkin ise, tarihten ve kutsal kitaplardan örnek vererek şunları dile getirdi: "Hani son yıllarda savaş bazen çok yoğunlaşıyor, çok acı olaylar yaşanıyor. O yüzden ben böyle durumlarda Dersim'de Mehmet Uç adlı bir yaşlıdan öğrendiğim şiiri okuyorum hep. Belki barış böyle gelir düşüncesiyle, ya da bu tür şeyleri söyleyebilirsek. Kitaplarda bu şiiri bulamazsınız. Dağlardan getirdim. Biz sevgiyi 4 kitabın gözünde gördüğümüz zaman dünya cennet olur. Çünkü herkes herkesin fikrine inancına saygı gösteriyor demektir. Alevi felsefesi bu anlamda önemlidir. Çünkü onlar Kahl-u Bela'dan beri, yani 'tanrı tanrı ol dedi kul evet dedi' den beri gelen 24 bin peygamber için sıla, yani mum yakmışlardır. Bütün peygamberler onlar için eşittir. Onlar 4 kitabı hak sayarlar 72 milleti bir sayarlar. Dünyanın da biraz buna ihtiyacı var, diye düşünüyorum...