Sayfalar

Mavi Şehrin Mavi Kadını ''Mercedes Sosa''


Arjantinli müzisyen. Tam ismi Haydée Mercedes Sosa’dır. 9 temmuz 1935’de San Miguel’de Tucumán’da doğmuştur. «Yeni şarkı» hareketinin öncülerindendir.

Sosa, başlangıçta yoğun bir şekilde Atahualpa Yupanqui’den etkilenmiştir: 1950’li yıllarda Arjantin’in popüler müziği tango geri plana itilmeye başlamış, başta Yupanqui olmak üzere gitarist şarkıcılar, yeni gitar tekniklerine yaslanarak yoğun bir melodi dokusu ve içli bir şiirsellikle ağırlıklarını koymuşlardı. «Yeni şarkı» fikri, bu yanıyla ilk önce Arjantin’de şekillenmeye başlamıştır, demek doğru olacaktır. 1962’de Mercedes Sosa ve Armando Jejado Gomez başta olmak üzere çoğu şarkıcının art arda söylediği şarkılar belki de ilk «yeni şarkı» hareketi duyarlılığını yansıtmaktaydı. Bu çaba, müzisyenlerin aralarında fikir ve duygu birliği oluşturmasına da yardımcı oldu. Birçok arjantin şarkı formu yenileniyor, özgün düzenlemelerle dünyayı etkileyen-heyecanlandıran yeni bir şarkıya bürünüyordu. Sosa, işte böyle bir müzikal devinim içerisinde parladı. Kendine özgü şiirsel ve politik şarkılar söylüyordu. 1960’ların başında tango yeniden popülaritesini artırmış, bütün ülkeyi tango ve benzeri dans müzikleri sarmıştı.Buna alternatif oluşturan politik çizgi içerisinde Sosa, kendi adından sıklıkla söz ettirmeye başladı. Sosa bununla da kalmadı, bu politik-protest şarkıcı neredeyse kırk yıl boyunca efsane olarak varoluşunu sürdürdü..

Mercedes Sosa’nın en büyük özelliği, şarkı yazarı olmaktan çok, benzersiz bir yorumcu olmasıydı. O dönem repertuarına aldığı şarkılar bugün «yeni şarkı»nın en iyi örnekleri arasındadır. Çok geniş özelliklere sahip heybetli sesi, benzersiz bir şarkı söyleme stilini beraberinde getirmişti. Özel bir ironiyi, hüznü, değişimleri içinde yaşatabilen bu ses, o dönemlerde şarkıcıyı yalnızca Arjantin’in değil, Latin Amerika’nın sevgilisi yapmıştı. Epik karakterli şarkılarında, yoksul ama o denli de masum halkın duyarlılıklarını simgeleyen şarkılar seçiyor, söylüyordu..

Sanatçı, 1978’deki cunta döneminde bu duyarlılığı yüzünden tutuklanıp sürgüne de gönderildi. Sürgün yıllarında Mercedes Sosa’nın sesi; politik teslimiyete, baskı sistemlerine karşı bir isyanı teslim etti. Sosa, Arjantin’de ordunun halka karşı yaptığı kirli savaşa karşı bir sembol, bir figür oldu.Ömrü boyunca bu türden toplumcu duyarlılığı temsil eden Sosa, 4 Ekim 2009 hayatını kaybetmiştir..