Sayfalar

'' 4 MAYIS, DERSİM TERTELESİ'ni Anma Günü'dür ''

“Tunceli Tenkil Harekatı” olarak bilinen Dersim halkına yönelik toplu imha kararı 4 Mayıs 1937’de yapılan bir Bakanlar Kurulu toplantısında alındı. Aynı gün Dersim toprakları bombalanarak yüzlerce, kadın, erkek, yaşlı, çocuk sivil öldürüldü. Yaklaşık olarak iki yıl süren askeri operasyonlarda on binlerce Dersimli katledildi, bir o kadarı da bilinmedik yerlere  sürgün edildi, aileler parçalanarak, tek tek köylere, ilçe ve vilayetlere dağıtıldı. 1938’de evlatlık verilen ya da kimsesizler yurduna verilen binlerce çocuğun akıbeti hâlâ bilinmemektedir. 1937/38 Dersim Tertelesi arızi  bir katliam değildir.  Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti  Dersim toplumunu sürekli bir biçimde bünyesi içinde yabancı bir varlık olarak görmüş  Dersim’in kendine özgü yaşam tarzını, siyasi, sosyal ve kültürel kimliğini ortadan kaldırmak istemiş ve nihayetinde Tunceli Tenkil Harekatı  ile bunu fiilen gerçekleştirmiştir.Dersim 38 Tertelesi’nde katledilen insanların anıları önünde saygı ile eğilirken, katliamı uygulayan ve onu ısrarla inkar ederek suç ortaklığı yapanları şiddetle kınıyoruz.
Türkiye medeni dünyada hak ettiği yeri alması için tarihi ile yüzleşmelidir:Çağımız tarihle yüzleşme ve geçmiş hatalardan dolayı özür dileme çağı olarak anılıyor. Medeni ülkeler, farklı dil, inanç ve kültürleri bir zenginlik olarak kabul ederek koruma altına alıyorlar. Kendisinden farklı olanlara karşı yapılan haksızlıkların sorumluları, kendi gerçekleri ile yüzleşerek mağdurlardan özür diliyorlar..
Tarihleriyle yüzleşmeleri bu devlet ve toplumları küçük düşürmedi, aksine saygınlık kazandırdı. Türkiye de ancak kendi tarihi ile yüzleşebilirse, bu onurlu toplumlar ailesine katılabilir . Ülkemizde barış ve demokrasinin yolu geçmişin acıları ile yüzleşmekten geçer.
Vicdanı ile muhasebe yapacak, tarihi hakikatler ile yüzleşecek namuslu ve vicdanlı bir hükümete ihtiyacımız vardır. Türkiye insanı artık tarihi ile yüzleşmeyi onurlu bir davranış sayan bir hükümet istiyor. Halka sürekli olarak yalan söyleyen ve genç kuşakları yalan ile besleyen hükümetler istemiyoruz. Yalanı ve iftirayı  politika haline getirmiş, insanların kitleler halinde öldürülmesini “terörizmle mücadele” olarak sunan hükümetler çağımıza yakışmıyor..
Burada Sayın Başbakan Erdoğan’a açık bir çağrıda bulunuyoruz: “Dersim Katliamı” dediniz, “Elimde belgeler var, 50.000 masum insan katledildi” dediniz, bu sözlerinizi geleceğimize ilişkin bir umut ışığı olarak görmek isteriz. Eğer samimi iseniz, Dersim’in acılarını basit politik bir argüman olarak kullanmak istemiyorsanız pratik adımlar atınızız..
Sayın Başbakan, sayın Cumhurbaşkanı, 4 Mayıs’ta bizim ile beraber anmalara katılmalısınız; Dersim ’38 mağdurlarının üzüntülerini paylaşmalısınız.Bir çağrımız da CHP ve onun Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’na olacaktır:  CHP’nin politikaları ile cesurca yüzleşmeli ve partinizin Tertele’deki rolünü kabul ederek özür dilemelisiniz.Demokrasiden, insan haklarından, insan sevgisinden, ve adaletden yana olan herkesi bu acılı günümüzde aramızda görmek istiyor, tüm insanları yanımızda olmaya ve Dersim’de yapacağımız anmalara katılmaya çağırıyoruz.
Dersim halkının çığlığını duyun:
4 Mayıs Dersim 38 Tertelesi’nin anma günü olarak kabul edilmeli ve resmen özür dilenmelidir. İşbaşında hangi hükümet olursa olsun her yıl 4 Mayıs’ta resmi bir açıklama yapılmasını, üzüntülerin dile getirmesini ve katliamda hayatlarını kaybedenlerin hatırlanarak, anılarına saygı gösterilmesini istiyoruz.
15 Kasım 1937 tarihinde Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilen Dersim Seyitlerinin mezar yerleri açıklanmalıdır.
1938 tarihinde evlatlık verilen, Çocuk Esirgeme Kurumu yurtlarına verilen ya da dönemin yetkililerince kendi üzerlerine kaydedilen Dersimli yetim çocukların tam listesini açıklanmalıdır.
TBMM’de ‘Dersim 1937-38 Tertelesini Araştırma Araştırma Komisyonu’ kurulmalıdır.

Dersim’i yok etmenin bir parçası olarak planlanan Munzur, Harçik ve Peri Vadileri’ndeki baraj inşaatlarını durdurulmalı, Dersim halkının çığlığına kulak verilmelidir...
Yaşar Kaya
Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG) Genel Başkanı