Sayfalar

Bejan Matur'n Kitabı: Dağın Ardına Bakmak


''Yüreklere ulaşmak istiyorsan, yürekten konuşacaksın Yürekten konuştuğun ya da konuşturduğun zaman insanlara ulaşırsın''Goethe

Yası tutulmamış kardeşin yasını tutmak üzere yola çıkmış bir kitap bu… ''Ona adanmış. Devlete başkaldırmış olduğu için gömülmeyen, bir mezarı olmayan, dağda kurtların, kuşların parçalamasına bırakılan cesetlerin olduğu bir ülke burası. Bu gerçeği görmeyen bir toplumda yaşıyoruz. Ölümün bir hukuku var. Ölüm bizi eşitleyebilmeli. O kardeşin bir mezarı olmalı…'' Yukarıda ki metin herhangi bir tapınaktan alınmış kutsal bir metin değil… Dağın Ardına Bakmak'dan bir alıntı…
Onlar dağın ardındakiler. Sözlerinden önce çığlıkları ulaşanlar. Kim oldukları, neye inandıkları bilinmiyor. Görünmez bir güç olarak oradan buraya etki ediyorlar. Adları telaffuz edilse de kim oldukları bilinmiyor. Hepsi buralı, hepsi bizden, binlerce silahlı kadın ve erkek. Dağı mesken tutmuş, hakikatin bildiğimizden farklı olduğunu iddia ediyorlar. Kendi yayınları, medyaları, sivil güçleri var. Neden dağa çıktılar, neden dağda yaşadılar, dönenler neden döndü ve kalanlar neden hâlâ orada? Bu soruların cevabını almak için önce doğduğum topraklara, yüzlerce evladını kaybetmiş komşu köylere, şehirlere, sonra çoğunluğu için daha büyük bir acı, bir sürgün olan Avrupaya gittim. Dağa çıkmış, çatışmalara katılmış, yakalanmış ya da teslim olmuş, cezaevinde yıllarını geçirmiş kişilerle konuştum. Ve dağın ardına duyduğum büyük merakla bir bayram günü Kandile gittim. Bir masal dağı olmayan, istersek ulaşmamız mümkün olan o dağın ardına bakmaya çalıştım. Anlatılanların içine girmeden sorunun anlaşılmasının ve dahi çözülmesinin mümkün olmadığını gördüm. Yaşananlar her ne idiyse, bu geçen yıllar boyunca Kürt, Türk her kim incindiyse ancak birbirimizi anlamakla iyileştirebiliriz yaralarımızı..