Sayfalar

''Tiyatro Umut , Sanıka Bırau' 'Kırmancki bir oyunla DERSİM'de seyirciyle buluşuyor..

İmkansızlıklar içinde, zulümle, inkarla yok edilmeye çalışılan bir dilin bilinci olmak için,  Dersim Kültür Derneği bünyesinde, ısrarla ve emekle çalışmalarına devam eden ''Tiyatro Umut'', Sanıka Bırau(kardeşlerin masalı)  adlı Kırmancki  bir oyunla 9 Nisan’da seyirciyle buluşuyor..
Onları, eylemlerden, mitinglerden tanıyoruz.  Dersim’i barajlarla yok etmeye çalışanlar karşısında, ''Munzur Baba'', ''Ana Fatma'' oldular; 8 Mart’ta kadın, 1 Mayıs’ta işçi, siyanürle altın arayanlar karşısında toprak... Kimi zamansa sistemin yoz kültürünü konu alan skeçlerinde ise yüzümüzdeki gülümseme oldular.  Hep ezilenden yana, ezilene ''umut'' olmaya gayret ettiler. Oyuncuları özel olarak seçilmişlerden oluşmuyor. Çünkü ''oynadıklarını'' hiç düşünmediler. Acemi, amatör , ama inatçı bir çabayla Dersim’in diline, kültürüne, inancına mütevazı katkılar yapmaya çalıştılar,çalışiyorlar..Dekorları, kumaştan dikilmiş pelerinler ve Dersimliler’den temin ettikleri kıyafetler dışında kostümleri, yaka mikrofonları yok. Ama ''umutları'' her daim heybelerinde bulunuyor...Adır’ın, oyunun bir sahnesinde, ''hırıso heşttı hard adırvı, asme berzvı'' - 38'de yer ateşti gökyüzü uzaktı- işte ben o zaman zalimin elindeydim, beni bir daha zalimin eline vermeyin'' diyerek, zamanın Dersimlilerin hafızasında tarihleştirdiği bilinci bir kez daha haykırdığı oyun, bu ve benzer sahneleriyle 9 Nisan 2011, iki seans şeklinde sahnelenecek.
Oyunun tamamı Kırmancki(zazaca) Adır (Ateş)’in, Awe (Su)’yun, Raştiye (Gerçek)’in ve Jür (Yalan)’in kardeşliğini anlatacaklar bize. Çok eski zamanlarda kardeşmiş bunlar. Çelişkinin birliktelikler doğurduğu zamandan, çelişkinin çatışmalar doğurduğu zamana geçişi anlatıyorlar. Bu dörtlüden kardeş olmaz diyenlere; aslında bunlar kardeşti ve er geç yine kardeş olacaklar-ı anlatmaya çalışacaklar.


Yer: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1. Seans, Saat: 16.00
2. Seans, Saat: 18.00
Dersim Kültür Derneği, Demokratik Haklar Derneği'nden davetiye temin edebilirsiniz ..