Sayfalar

Süleyman Cihan: Komünist bir Önderin Yaşamı / Ahmet Cihan, Mehmet Çetin

 12 Eylül darbesinin sorumlularına cezai ve hukuki dokunulmazlık sağlayan Anayasa'nın geçici 15. maddesinin 12 Eylül referandumu ile ortadan kalkmasıyla birlikte, darbecilerin yargılanmasıyla ilgili talepte bulunulmaya başlandı.
Türkiye'nin son 30 yıllık insan hakları siciline gözaltında kayıplar, faili meçhuller damgasını vururken, "al gözaltına, yok et" ilkesi benimsendi. İşte 12 Eylül darbesinden sonraki "sürek avı"nda, "vur emri" ile takip edilen Süleyman Cihan da gözaltına alınıp katledilen devrimcilerden sadece biri..
30 yıl önce, yani 29 Temmuz 1981'de gözaltına alınan Süleyman Cihan'ın cesedi, ailesine bile teslim edilmemiş, ailesinden ve arkadaşlarından kaçırılarak kimsesizler mezarlığına gömülmüştü. Süleyman Cihan, devlete göre "imha edilmesi gereken bir komünist"ti! Ailesine 3 ay sonra söylenen ise "Süleyman Cihan'ın kendisini bir binadan aşağı attığı" yönündeydi. Devlet gözaltına almış, sorgulamış; sorgusunda ser verip sır vermeyen bir komünisti işkencede tezgahında katletmişti.
Kardeşi Ahmet Cihan ve yazar Mehmet Çetin, "Süleyman Cihan" anısına bir kitap hazırlayarak, 12 Eylül darbesinin kayıplarına, "imha edilmesi gereken komünistleri"ne dair tanıklık sunuyorlar.
Kitabı hazırlayan Çetin ve Cihan özetle, "Bir 'kan davası' değildir ardında olunan; nice devrimci gibi, Süleyman Cihan'ın da hayatını adadığı 'adalet ve hakkaniyet' talebidir öncelikli olan" diyor.
Kitap özetle Süleyman Cihan'ın içine doğduğu sosyo-kültürel ortamı, aile çevresini, çocukluk ve ilk gençlik yıllarını, aşklarını, dostluklarını, o yıllardaki sosyal ve kültürel faaliyetlerini, yakalanışını ve katledilişini içeriyor. Cihan'ın öldürülüşü ile ilgili soruşturma ve kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki dosyalar da bu çalışmanın belgesel kanıtlarını oluşturuyor.
 Mehmet Ağar ve bir ''Hüviyeti Meçhul'' ( Tıkla )